Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Ziektes en plagen taxus: de drie meest voorkomende

  • Geplaatst op
Ziektes en plagen taxus: de drie meest voorkomende

De taxus is een populaire, sterke en mooie haagplant. Wanneer u bij ons op Taxus-bestellen.nl uw taxus bestelt, bent u ervan verzekerd dat u een gezonde plant krijgt. Helaas zijn er ziektes en plagen die uw taxus ziek kunnen maken. Ontdek wat de meest voorkomende ziektes en plagen bij taxussen zijn en wat u ertegen doet.

 

De taxuskever

De taxuskever is de meest voorkomende plaag bij de taxus. Deze kever beschadigt de bladeren van een taxusplant. Daarnaast eten de larven van deze kever de wortelen van de taxus op. Hierdoor neemt de taxus niet meer voldoende water en voeding op via de grond, waardoor de taxus uiteindelijk sterft.

Hoe herkent u de taxuskever?

De taxuskever is ongeveer één centimeter groot en heeft een lang gebogen snuit met antennes. Vandaar de bijnaam lapsnuitkever. Deze kever heeft een hard geschroefd dekschild. De kever is bruinzwart van kleur en heeft gele vlekken. Overdag ziet u de kever niet, hij is pas actief in het donker.

De remedie tegen de taxuskever

Bestrijd de kever zo snel mogelijk na het ontdekken ervan. Doe dit op een natuurlijke manier, door aaltjes op de plant los te laten. Deze aaltjes infecteren de kever en eet de larven op. Goed nieuws: aaltjes zijn niet gevaarlijk voor uw taxus.

De dopluis

Een van de andere ziektes en plagen die de taxus teisteren is de dopluis. Deze luis zuigt het sap uit uw taxus. Hierdoor raakt de taxus verzwakt en ontstaat er groeiremming. Ook laat de dopluis een plakkerig goedje achter, waardoor de bladeren zwart kleuren en van de plant vallen.

Hoe herkent u dopluis?

De dopluis laat een plakkerige afscheiding, honingdauw, achter op de taxus. Wanneer u dit plakkerige goedje op de bladeren ziet, weet u dat de dopluis al een tijdje in grote aantallen aanwezig is. U herkent ze aan de bolvormige schildjes die op de takken en bladeren van de taxus zitten.

Het bestrijden van de dopluis

Helaas is de dopluis moeilijk te bestrijden. U kunt het met een chemisch bestrijdingsmiddel doen. Doet u dit liever op natuurlijke wijze? Spoel bijv. de dopluis af met water of maak een bestrijdingsmiddel door een paar druppels afwasmiddel te mengen in een plantenspuit en spuit dit op de plant. Herhaal dit totdat de dopluis verdwenen is. Het inzetten van natuurlijke vijanden zoals sluipwespen of larven van lieveheersbeestjes kan ook. Deze insecten voeden zich met dopluizen waardoor de populatie vanzelf minder zal worden.

Wortelrot

Vrijwel alle haagplanten kunnen wortelrot krijgen. Dit komt over het algemeen doordat de wortels te lang in het water staan. Het gebeurt vooral bij zware grondsoorten of bodems waar geen goede drainage plaatsvindt. Als u hier niets tegen doet, sterft de taxus uiteindelijk af. Gelukkig is er wel wat te doen tegen wortelrot.

Hoe herkent u wortelrot?

Wortelrot is te herkennen aan een bruine verkleuring. Ook merkt u dat de taxus slecht groeit, de takken kleuren bruin en sterven af. Soms heeft maar een enkele plant in uw haag last van wortelrot, maar meestal treft het de hele haag.

Hoe bestrijdt u wortelrot?

Voorkomen is beter dan genezen. Bereid daarom de grond goed voor voor het planten van  een nieuwe taxushaag, door de bodem goed voor te bereiden met voldoende aanplantgrond of potgrond zodat deze luchtig is en er voldoende zuurstof bij de wortels kan komen. En door drainage aan te leggen op te natte plekken. Is het al te laat en heeft uw taxus last van wortelrot? Graaf de aangetaste planten helemaal uit en vervang ze door nieuwe planten. Zorg ook dat het water rondom de nieuwe taxus goed wegloopt, zodat dit niet nog een keer gebeurt.

Hulp bij ziektes en plagen bij de taxus of een nieuwe taxus kopen

Vermoedt u dat uw taxusplant last heeft van ziektes of een plaag en wilt u graag deskundig advies inwinnen? Neem dan contact op met een tuinexpert,of wilt u een nieuwe taxus kopen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder. Bel ons op 0318-250444 of kom bij ons langs in Wekerom.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole