Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Taxus snoeien: hoe en wanneer?

Een taxus behoort tot de naaldconiferen, is winterhard en vergt weinig onderhoud. Deze plant kan zowel los of als haag worden geplant en is dankzij zijn dichte begroeiing populair voor het creëren van privacy. Wilt u dat uw taxus gezond groeit en bloeit? Snoei hem dan af en toe. Het zelf snoeien van uw taxus is verrassend simpel, maar het is wel belangrijk om te weten hoe u dit het beste kunt aanpakken. De stappen vindt u hier.

Waarom een taxus snoeien?

Een taxus is de perfecte plant om als haag te gebruiken in uw tuin. Door zijn winterhardheid kunt u het gehele jaar door genieten van zijn groene kleur. Om uw taxus vol en dicht te houden, is het belangrijk deze regelmatig te snoeien. Door de haag te snoeien remt u de bestaande groei, waardoor de plant nieuwe uitlopers aanmaakt. Hierdoor ontstaan er meer vertakkingen in de plant, met als resultaat een vollere en dichtgegroeide plant. Dit is natuurlijk ideaal als u uw taxus als haag wilt gebruiken. Zelfs wanneer u uw taxus als individuele plant houdt, is het raadzaam deze te snoeien om ervoor te zorgen dat hij goed in verhouding blijft en zijn volle vorm behoudt.

Wanneer kunt u de taxus snoeien?           

In principe kunt u het hele jaar door uw taxus haag snoeien. De ideale periode om een taxus te snoeien is van begin mei tot juni en in september. Om te voorkomen dat de gesnoeide punten verbranden, is het belangrijk de taxus niet te snoeien in de zon. Ook bij vorst is het niet aan te raden uw taxus te snoeien, omdat dit de plant kan beschadigen. Wilt u een volle en groene taxus? Dan adviseren wij u deze minimaal twee keer per jaar te snoeien. Bewolkte dagen en de avond zijn ideale weersomstandigheden voor het snoeien van uw taxus. Is uw taxus niet meer vol en groen, en wilt u uw verwaarloosde taxus snoeien? Dat kan! Een taxus is een van de weinige wintergroene coniferen die tot het kale gedeelte teruggesnoeid kunnen worden.

Hoe kunt u het beste een taxus snoeien?

Voordat u aan de slag gaat met het snoeien van een taxus is het belangrijk dat u weet wat u doet en waar u op moet letten.

Is het snoeien van een taxus gevaarlijk?

Een taxus snoeien is gevaarlijk, maar wanneer tijdens het snoeien handschoenen worden gedragen vormt dit geen enkel gevaar. Ook is het aan te raden om de afgesneden, giftige takken en bessen direct op te ruimen en bij het GFT-afval weg te gooien. Als u huisdieren heeft, is het raadzaam om deze binnen te houden of ver uit de buurt te houden tijdens het snoeien van de taxus.

Kunt u een taxus snoeien?

Ja, u kunt een taxus snoeien. Gebruik hiervoor een scherpe (elektrische) heggenschaar. Botte scharen kunnen de takken van de taxus namelijk beschadigen. Tijdens het snoeien van de taxus is het van belang dat u niet alleen de bovenkant, maar ook de zijkanten snoeit. Om de takken aan de onderkant van de taxus voldoende zonlicht te geven, dient u de taxus optisch in een kegelvorm te snoeien; dit groeit vanzelf weer terug naar de oorspronkelijke vorm. Wilt u de taxus hoger laten groeien? Snoei dan enkel de zijkanten voor een volle, hoge haag.

Taxus in vorm snoeien

U kunt een taxusplant in elke vorm snoeien die u maar wilt; het is helemaal aan u. Om uw taxus in een vorm te snoeien, heeft u koorden, sjablonen en gaas nodig. Populaire vormen zijn onder andere bol, kegel en piramide. Wilt u uw taxus snoeien maar heeft u hier moeite mee? Vraag dan een hoveniersbedrijf om hulp.

Wat te doen na het snoeien?         

Na de snoeibeurt is het belangrijk dat u deze voldoende water geeft en bemest. Om ervoor te zorgen dat de 'schade' zo snel mogelijk hersteld wordt, voorziet u de plant van kwalitatieve taxus mest als voeding. Wanneer u uw taxus gaat snoeien, is het raadzaam om na afloop de grond te bemesten door de korrels rondom de plant te strooien en deze vervolgens te vermengen met de bovenste grondlaag. Meer informatie over hoe u een taxusplant bemest leest u hier.

Taxus kwekerij

Het online aanschaffen van een taxus bij taxusbestellen.nl brengt meerdere voordelen met zich mee:

  • Voordelige prijs: koop direct bij onze kwekerij voor aantrekkelijke prijzen die lager zijn dan in een regulier tuincentrum. Geen tussenpartij, waardoor u een eerlijke prijs betaald.
  • Hoge kwaliteit: onze taxushagen worden jaarlijks streng gecontroleerd door NAK Tuinbouw, om ervoor te zorgen dat de planten voldoen aan de hoogste normen.
  • Eenvoudig bestellen: bestellen is makkelijk en gebruiksvriendelijk. U kunt de gewenste taxushaag online bestellen en ervoor kiezen deze thuis te laten bezorgen of op afspraak zelf op te halen in Wekerom (Ede).

Heeft u vragen over onze service of wilt u meer weten over de taxusplant? Dan staan wij klaar om u te helpen. Stel uw vraag via onze online chat, mail of telefoon. Bestel de onderhoudsvriendelijke taxus en geniet het gehele jaar door van een prachtige groene kleur.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole