Bezorgkosten €42,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Een taxus bemesten: hoe en wanneer?

Wist u dat u uw taxus een vliegende start kunt geven door op de juiste manier te bemesten? Hoewel een taxus van nature een sterke haagplant is die weinig onderhoud nodig heeft, kunt u de kwaliteit van deze fijne plant verbeteren en de groei stimuleren door ook op de juiste momenten te bemesten.

De juiste bemesting nodig? Deze verkopen wij zelf niet maar zijn online te verkrijgen.

-Meer informatie en prijzen taxusmest.

Geplant, verplaatst, gesnoeid? Dan zeker bemesten!


Een taxus haalt de meeste voeding zelf uit de bodem, doordat hij met zijn uitgebreide ondergrondse wortelnetwerk goed bij de beschikbare voeding kan. Echter, in sommige situaties kan hij dat niet.

Als uw taxus net is geplant of verplaatst, heeft hij alleen zijn kluit. Het netwerk aan nieuwe wortels komt vanzelf, dat kost tijd. Tot het zover is, kunt u de taxus voorzien van extra voeding door hem te bemesten.

Ook als u de taxus net heeft gesnoeid, kan het zinvol zijn deze extra te bemesten. Hoewel een taxus goed kan tegen snoeien, loopt een plant altijd een ‘beschadiging’ op waardoor hij wat zwakker kan zijn. In dat geval kan de taxus een steuntje in de rug nodig hebben.

De taxus planten bemesten na het verplaatsen of planten


Wees goed voorbereid! Als u van plan bent om uw taxus te verplaatsen, doet u er goed aan om de plek waar u de taxus gaat planten, alvast goed te bemesten. Dat is een stuk makkelijker dan de plant achteraf bemesten, omdat u nu de hele grond al goed van voeding hebt kunnen voorzien.

Hoe u dit het beste kunt doen? Maak de grond eerst goed los en meng vervolgens de mest erdoorheen. Daarna is de taxus klaar om geplant te worden. Geef daarna ook direct royaal water (zeker een volle emmer), zodat de mestkorrels goed kunnen oplossen en de voeding goed in de bodem trekt.

Een taxus bemesten na het snoeien


Een taxus kunt u het beste twee keer per jaar snoeien. Bemesten doet u direct daarna. De beste snoeiperiode voor een taxus is maart of april, en de tweede snoeibeurt geeft u eind juni of begin juli (zolang de weersomstandigheden niet te extreem zijn). Snoeien kan een taxus, zoals gezegd, beschadigen. Om het herstel van de taxus te bevorderen, is het belangrijk om deze te voorzien van goede mest. Na het snoeien strooit u de mestkorrels rondom de plant (niet te dicht bij de stam, want dit wordt minder makkelijk meegenomen door het regenwater) Vermeng deze vervolgens licht met de bovenste laag grond. Geef de taxus daarna ruim water. Wederom zeker een volle emmer per plant, om te zorgen dat de mestkorrels goed oplossen en de taxus de voedingsstoffen kan opnemen uit de bodem.

Welke mest is het best?


Wij adviseren doorgaans bij het bemesten van een haagplant zoals een taxus dat u een organische meststof gebruikt (zoals speciale hagenmeststof of een koemestkorrel). De hoeveelheid is niet met zekerheid te zeggen: dat hangt af van de kwaliteit van de grond waar uw taxus in staat en van welke mestsoort u gebruikt. Potgrond is ook goed voor een taxushaag, omdat dit ingrediënten bevat die goed zijn voor de taxus. Potgrond bevat bijvoorbeeld tuinturf, compost en kalk.

Bezorgkosten €42,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole