Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Een taxus bemesten: hoe en wanneer?

De taxus is een populaire plant vanwege zijn langzame groei en sterke wortels. Ze kunnen uitgroeien tot de hoogte van een boom en bieden tegelijkertijd privacy door hun dichte groei. Deze eenvoudig te onderhouden plant is winterhard en behoudt zijn groene bladeren gedurende het hele jaar, waardoor u ook in de winter kunt genieten van zijn groene uitstraling.

Wist u dat u uw taxus een vliegende start kunt geven door deze op de juiste manier te bemesten? De taxus is een sterke plant die weinig onderhoud nodig heeft. Naast het noodzakelijke snoeien is bemesten een even belangrijk aspect van de verzorging. Het snoeien van de taxus haag is een regelmatig terugkerende handeling. Helaas wordt het bemesten nog wel eens over het hoofd gezien. In dit artikel leest u waarom bemesten van groot belang is en krijgt u inzicht in de beste manieren om dit te doen.

Waarom is het belangrijk om een taxus te bemesten?

Een taxus heeft niet strikt mest nodig om overleven; ze kunnen zonder, maar met wat extra zorg gedijen ze beter. Mest fungeert als voeding voor de taxus, bevordert groei en bloei en verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen. Uw planten bemesten is dus wel degelijk net zo belangrijk als het snoeien en bewateren.

Een taxus bemesten: hoe en wanneer?

Een taxus haalt het grootste gedeelte van zijn voeding zelf uit de bodem. Het uitgebreide netwerk van wortels kan goed bij de beschikbare voedingsstoffen. Toch kan het voorkomen dat de taxus niet voldoende voeding uit de bodem kan halen, of meer voeding nodig heeft doordat deze net is gesnoeid of geplant. Bij nieuwe planten moeten bijvoorbeeld de wortels nog groeien om efficiënt voedingsstoffen uit de bodem te kunnen halen. Wanneer u de taxus heeft gesnoeid, loopt hij 'beschadigingen' op waardoor hij zwakker is. U kunt uw taxus een extra zetje geven door de bodem te bemesten met de juiste voedingsstoffen.

Taxus bemesten na het verplaatsen of planten

Wanneer u van plan bent om een nieuwe taxus te planten of om uw taxus te verplaatsen, is het belangrijk dat u voor het planten de grond waarin de taxus komt te staan, goed losmaakt en bemest. Dit is een stuk eenvoudiger en doeltreffender dan achteraf de korrels op de grond te strooien. De voeding zit nu immers al in de grond en weet hierdoor sneller de wortels te bereiken. Wanneer u een taxus haag gaat verplaatsen, dient u na afloop de plant een volle emmer water te geven. Hierdoor kunnen de mestkorrels goed oplossen.

Na het snoeien van de taxus

Het beste kunt u een taxus direct na het snoeien bemesten. De eerste snoeibeurt geeft u het beste in maart of april, en de tweede eind juni of begin juli (zolang de weersomstandigheden niet te extreem zijn). Meer informatie over het snoeien van een taxus vindt u op deze pagina. Wanneer u een taxus snoeit, heeft dit een behoorlijke invloed op de plant. Om ervoor te zorgen dat de 'schade' zo snel mogelijk hersteld wordt, voorziet u de plant van kwalitatieve taxus mest als voeding. Wanneer u uw taxushaag gaat snoeien, is het raadzaam om na afloop de grond te bemesten door de korrels rondom de plant te strooien en deze vervolgens te vermengen met de bovenste grondlaag. Let erop dat u de korrels niet te dicht bij de stam uitstrooit, omdat regenwater de korrels op deze plek minder goed in de grond opneemt. Geef hierna voldoende water.

Welke mest is het best voor een taxus?   

Wanneer u uw taxus haag gaat bemesten wordt aanbevolen om organische meststoffen te gebruiken, zoals speciale hagenmeststof of koemestkorrel. De benodigde hoeveelheid mest is niet exact te bepalen en is afhankelijk van de grondkwaliteit en het type meststof. Potgrond is ook geschikt voor een taxushaag, omdat het ingrediënten bevat die bevorderlijk zijn voor de taxus, zoals tuinturf, compost en kalk. 

 

Taxus haag kopen    

Wilt u een taxushaag kopen? Op taxusbestellen.nl vindt u een groot aanbod aan taxusplanten. Wij bieden de beste kwaliteit taxussen voor een eerlijke prijs! Onze planten worden pas gerooid nadat u een bestelling heeft geplaatst. Daarna zorgen wij ervoor dat de plant zo snel mogelijk bij u thuis wordt afgeleverd. Al onze planten worden geleverd met kluit om de plant te beschermen. Heeft u niet direct tijd om de taxus haag te planten? Dan is dit geen probleem. Probeer dit wel binnen enkele dagen te doen.

Als kwekerij hebben wij ruim 15 jaar ervaring in het kweken van onder andere de Taxus Baccata en de Taxus media Groenland. Daarnaast worden al onze planten jaarlijks gekeurd door de Stichting Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw, oftewel Naktuinbouw. Heeft u vragen over onze service of over een van onze taxussen? Stel uw vraag via onze online chat of neem contact met ons op via mail of telefoon. Wij informeren u graag over de mogelijkheden! Uw taxus bestellen doet u bij taxusbestellen.nl

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole