Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Plantinstructies

Uw haag planten


Het is uiteraard belangrijk dat uw pas gekochte haag goed gaat groeien. Wij willen u graag zoveel mogelijk informatie en tips geven om dit te laten slagen. Een haag planten is niet moeilijk en Taxus stelt weinig eisen aan de grondsoort en standplaats. Toch zijn er zaken waar u rekening mee dient te houden. 

Hieronder zetten we alles voor u op een rijtje.

 

Voordat u begint

Taxus houdt niet van natte voeten. Dan kan wortelrot ontstaan. Het water moet dus goed weg kunnen lopen. Daarnaast moeten de wortels voldoende  zuurstof  kijgen en ruimte hebben om te groeien. De grond moet dus luchtig zijn. Bij bijvoorbeeld nieuwbouwlocaties wil de grond nogal eens sterk verdicht zijn door bouwvoertuigen. Hou hier rekening mee.  De grond krijgt u weer luchting door deze tot minimaal een halve meter diep goed los te woelen. 

Standplaats taxus

Net zoals aan de grondsoort  stelt de Taxus ook weinig eisen aan de standplaats. Taxus kan geplant worden in zowel zon, halfschaduw of schaduw. Daarnaast verdraagt de haag ook (zee)wind. 
Een taxusplant is giftig, zowel de naalden als het zaad wat in de besjes zit. Plant hierdoor dan ook geen taxushaag bij grazend vee. 

Kwaliteit van de grond 

Taxus kan geplant worden op elke grondsoort. De grond moet wel voldoende voedingsstoffen bevatten Voedingstoffen vult u aan door tuinaarde of compost toe te voegen aan de aanplantgrond. De tuinaarde kunt u het beste vermengen met de aanplantgrond die daarna weer gebruikt wordt om de geul aan te vullen. Na het planten kan de haag twee maal per jaar bemest worden. 

Het planten van de  taxushaag

 

  • Zorg er voor dat de kluiten van de taxusplanten nat zijn. U kunt ze onderdompelen in een emmer water bijvoorbeeld.
  • Bepaal de plaats van de haag en span een touw tussen twee palen om een rechte geul te kunnen graven.
  • Zorg voor een ruime geul. De geul mag tweemaal zo breed zijn als de kluit. Als de grond erg vast zit onder de geul is het raadzaam om deze wat los te maken.
  • Verdeel de planten. Reken met ongeveer drie planten per strekkende meter. Voor de grotere maten taxusplanten kunt u met 2,5 plant per meter rekenen en voor de kleinere maten met 4 of 5. De jutezakken mag u laten zitten. Deze zullen na een korte periode vanzelf vergaan. 
  • Vul de geul eventueel aan met aanplantgrond.  Dit vermengt u door de uitgegraven grond.  Ongeveer tien liter grond per meter.
  • Laat iemand de planten vasthouden en verdeel wat grond tegen de kluit van de plant. 
  • Vul de geul met de overgebleven grond en druk deze goed aan. (niet te hard aanstampen)
  • Geef de haag voldoende water. Per plant mag u zo'n vijf á tien liter water geven.

Plant bij voorkeur niet bij te droog weer (kans op verdroging) of bij vorst. Het plantseizoen verloopt grofweg van medio september tot half mei mits de weersomstandigheden goed zijn. 

Uiteraard kunt u ook een extra brede haag planten. De taxusplanten moeten dan om en om worden geplaatst (driehoeksverband). Reken dan met het dubbele aantal planten en maak de geul extra breed. 

Verzorging taxus

Geef de haag ook na het planten voldoende water. Zeker twee maal per week en reken met ongeveer 15 liter water per strekkende meter haag. De kluiten moeten voldoende water krijgen.
Hou de grond rondom de haag onkruidvrij. Op deze manier krijgt de haag voldoende ruimte om te groeien.
Zorg ervoor dat u haag bij voorkeur twee maal per jaar snoeit. Een taxushaag groeit ongeveer 30 centimter per jaar. Meer informatie over het snoeien van uw haag vind op deze pagina. Bemesten kan ook twee maal per jaar, vóór iedere groeiperiode. De eerste keer in maart/april en nogmaals in juni/juli. 
 

De Taxuskever


De Taxus kever is een beruchte kever die schade kan aanrichten aan o.a. uw taxus planten. Deze taxuskever legt eitjes in de kluit van de plant. De kever voedt zich met de wortels van de plant waardoor deze kan afsterven. Meer informatie over de taxuskever vindt u hier 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole