Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Alles over het planten en onderhouden van een taxus

Waarom kiezen voor een taxus?

 

Wilt u graag dat mensen niet in uw tuin kunnen kijken, ervoor zorgen dat bezoekers niet zomaar uw terrein op kunnen lopen, én meer groen in de tuin? U kunt natuurlijk een houten schutting neerzetten of een muur (laten) bouwen als afscheiding. Een echt groene oplossing is het planten van een taxushaag. Een taxus blijft het hele jaar door mooi donkergroen, is gemakkelijk in het onderhoud en groeit zowel in de schaduw, halfschaduw én in de volle zon.

Een taxushaag in uw tuin is ook goed voor de omgeving; door de grond kan het regenwater goed weglopen (in tegenstelling tot tegels in de tuin) en diertjes vinden het een fijne plek om te schuilen.

 

Hoe, waar en wanneer kunt u het beste een taxus planten?

 

Uw nieuwe taxus met kluit wilt u natuurlijk liever vandaag dan morgen in de grond zetten. Wij geven u de beste tips zodat u uiteindelijk een sterke taxus in uw tuin heeft staan, waar u nog jarenlang van kunt genieten.

 

Wanneer plant u een taxus?

 

Taxussen die net zijn geplant, zijn nog niet zo sterk als taxussen die al een tijdje in de grond staan, en dus al een flink ondergronds wortelnetwerk hebben opgebouwd. U kunt daarom een taxushaag het beste planten tussen eind september en medio mei. Een taxus houdt niet van extreem weer, dus het liefst niet tijdens een hittegolf of vrieskou. Bevroren grond maakt voor de plant weinig uit, maar het is voor uzelf beter om een taxushaag te planten wanneer het niet vriest. Als u een taxushaag plant tussen september en mei, heeft de nieuwe plant voldoende tijd om te acclimatiseren en te settelen (wortelen) op de nieuwe plek. Zo gaat hij goed beschermd de winter in.

Wij adviseren altijd om de weersomstandigheden goed in de gaten te houden. U plant een taxus het liefst op een zachte, bewolkte dag. We krijgen regelmatig de vraag of een taxus ook geplant kan worden in de zomermaanden. Dat kan, zolang het niet te warm en droog is.

 

Een taxus is verder vrij snel tevreden. Het maakt voor deze plant niet uit in welke grond en op welke plek hij wordt geplaatst. De plant kan zowel in de volle zon, halfschaduw als volledig in de schaduw staan. De enige eis is dat de grond goed waterdoorlatend moet zijn. Als de grond te compact is, kan het water moeilijker doordringen, en hebben de wortels te weinig ruimte om goed te kunnen groeien. Vooral in nieuwbouwwijken is het belangrijk dat de grond goed wordt losgewoeld en indien nodig voldoende aanplantgrond of potgrond toevoegt.

 

Wat moet u doen voordat u de taxus gaat planten?

 

Met een goede voorbereiding is het halve werk al gedaan. Zo is het belangrijk dat de kluit van de plant goed nat is voordat u taxus gaat planten. De makkelijkste manier om dit te doen is door de taxus in pot onder te dompelen in een emmer met water. Bij taxussen met kluit en gaaslap is het beter de kluiten na het planten door en door nat te maken om uitspoelen van de kluit te voorkomen.

Daarna graaft u een geul op de plaats waar de taxus of taxushaag wordt geplant. Door een touw te spannen over de lengte van waar de geul gaat komen, weet u zeker dat uw haag recht komt te staan (we raden af om het op de gok te doen, ervaring heeft ons geleerd dat u dan waarschijnlijk toch met een scheve haag komt te zitten). De geul moet in ieder geval breed en diep genoeg zijn voor de taxus om in te staan; de wortels moeten compleet onder de grond begraven kunnen worden. Daarna mengt u wat aanplantgrond of bemeste tuinaarde op de bodem van de geul.

 

De taxus planten

 

Het planten van een taxus of taxushaag kunt u het beste samen met iemand bij anders doen. Als één persoon de plant vasthoudt, kan de ander de kluit bedekken met grond. Denk er ook hierbij aan dat u de grond niet te hard aandrukt; wortels van haagplanten, taxussen en coniferen hebben graag de ruimte om goed te kunnen groeien. Als de taxus is geplant, geeft u deze daarna ruim water.

 

Hoeveel taxussen heb ik nodig voor een haag?

 

Voor een mooie, volle haag rekent u ongeveer drie of vier planten per strekkende meter, afhankelijk van de grootte van de taxus. Wilt u een wat lossere haag? Dan heeft u minder planten per strekkende meter nog. Wilt u een compacte haag? Dan heeft u vanzelfsprekend meer planten nodig.

 

Ook een taxus heeft water nodig

 

Vooral als u een taxus heeft staan als erfafscheiding of haag, kan het zijn dat het water geven er nogal eens bij in schiet. Een taxushaag is echter geen muur; het is een levend organisme en heeft water nodig. Een taxus haalt gelukkig veel voedingsstoffen al zelf uit de bodem door zijn imposante wortelnetwerk. Toch zijn er situaties waarbij een taxushaag wat extra zorg (en water) nodig heeft.

  • Is uw taxus net geplant?
  • Is het een droge periode in het jaar?
  • Is uw taxus net gesnoeid?

 

Een net geplante taxus

Heeft u een taxus net nieuw in de grond gezet? Dan heeft de plant nog geen tijd gehad om een groot wortelnetwerk aan te leggen en kan hij nog niet zelf op zoek naar water. Zeker in de eerste drie tot zes  maanden geeft u twee maal per week voldoende water bij de kluit. Zelfs als het heeft geregend. Op die manier geeft u de taxus de beste kans om uit te groeien tot een grote, sterke plant.

 

Een droge periode

Het kan in de zomermaanden verraderlijk heet worden in Nederland. Geef dan tijdens uw rondje in de tuin ook uw haagplant wat extra water.

 

Net gesnoeid

Een taxus snoeit u het liefst één à tweemaal per jaar. In de weken daarna is de taxus wat kwetsbaarder en gevoeliger. Geef daarom in de weken na het snoeien goed water, maar niet zóveel dat er een plas water blijft staan. Een taxus is erg gevoelig voor wortelrot.

 

De taxus en wortelrot

 

‘Een taxus houdt niet van natte voeten’ zeggen wij vaak. We bedoelen hiermee dat  taxussen niet te veel en te lang in het water blijven staan. Als u een taxus water geeft, zorg er dan voor dat de grond rondom de stam een beetje is losgewoeld zodat het water naar de wortels loopt. Als er een plas blijft staan, zorg dan voor de juiste drainage. Als u dit niet doet, kan wortelrot ontstaan.

 

Kunt u een taxus planten in de zomermaanden?

 

Het korte antwoord is; ja, dat kan. In principe kunt u elke taxussoort in de zomermaanden planten. Qua soort maakt het dus niet uit voor welke plant u kiest. Echter heeft u bij het kiezen van een taxusplant ook de keuze uit een taxus met kluit en een taxus in pot. Een taxus in pot kunt u het hele jaar door planten, maar vooral in de zomermaanden is het een goed idee om voor een taxus in pot te kiezen. Waarom?

Taxusplanten met kluit zijn helaas niet het hele jaar door verkrijgbaar. Maar deze dienen wel direct te worden geplant. U kunt een taxus met kluit dus niet even laten staan totdat u tijd heeft om hem te planten. Bovendien zijn taxussen met kluit zijn meestal tot medio mei verkrijgbaar. Wilt u dus in de zomer een taxus planten? Dan zult u moeten kiezen voor een taxus in pot. 
 

Wat zijn de voordelen van een taxus in pot?

 

Een taxus in pot heeft een aantal voordelen. Eén van die voordelen benoemden we hierboven al en dat is dat een taxus in pot het hele jaar door verkrijgbaar is. Daarnaast is een taxus in pot het hele jaar door te planten, mits de grond niet bevroren is.  

Een ander groot voordeel van een taxus die in pot is gekweekt, is dat zo’ plant een sterke, doorgewortelde kluit heeft. Hierdoor zal de plant direct gaan groeien als u deze heeft geplant en krijgt uw haag zo snel mogelijk de gewenste hoogte. Bovendien zijn de wortels van de plant ook niet beschadigd, zoals bij het uitsteken van de wortels van een taxus met kluit vaak wel het geval is. Hierdoor is het uitvalpercentage nagenoeg nihil en zal de plant, als u deze goed verzorgt, goed aanslaan. 
 
Nog een ander groot voordeel van een taxus in pot, is dat zo’n taxus niet direct hoeft te worden geplant. Wilt u even wachten met het planten van de taxus? Dan kunt u deze dus gerust een tijd in de pot laten staan. Geef de plant dan wel af en toe wat water, zodat deze niet uitdroogt.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

 

Heeft u vragen? Bent u op zoek naar persoonlijk advies of meer informatie? Neem contact op met ons, wij staan u graag te woord.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole