Bezorgkosten €42,50 gartis verzendig vanaf €600,-
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Hoe en wanneer kunt u het beste een taxus planten?

Uw nieuwe taxus met kluit wilt u natuurlijk liever vandaag dan morgen in de grond zetten. Op deze pagina leest u hoe, waar en wanneer u het beste een taxus kunt planten.

Waar kunt u het beste een taxus planten?

Een taxus is snel tevreden. Het maakt voor deze plant niet uit in welke grond en op welke plek hij wordt geplaatst. De plant kan zowel in de volle zon, halfschaduw als volledig in de schaduw staan. De enige eis is dat de grond goed doorlatend moet zijn. Als de grond te compact is, kan het water moeilijker doordringen, en hebben de wortels te weinig ruimte om goed te kunnen groeien. Vooral in nieuwbouwwijken is het belangrijk dat de grond goed wordt losgewoeld.

Wat moet u doen voordat u de taxus gaat planten?

Met een goede voorbereiding is het halve werk al gedaan. Zo is het belangrijk dat de kluit van de plant goed nat is voordat u taxus gaat planten. De makkelijkste manier om dit te doen is door de kluit onder te dompelen in een emmer met water.  

Daarna graaft u een geul op de plaats waar de taxus of taxushaag wordt geplant. Door een touw te spannen over de lengte van waar de geul gaat komen, weet u zeker dat uw haag recht komt te staan. De geul moet breed en diep genoeg zijn voor de taxus om in te staan; de wortels moeten compleet onder de grond begraven kunnen worden. Daarna mengt u wat aanplantgrond of bemeste tuinaarde op de bodem van de geul.

De taxus planten

Het planten van een taxus of taxushaag kunt u het beste samen met iemand anders doen. Als één persoon de plant vasthoudt, kan de ander de kluit bedekken met grond. Denk er ook hierbij aan dat u de grond niet te hard aandrukt; wortels van haagplanten, taxussen en coniferen hebben graag de ruimte om goed te kunnen groeien. Als de taxus is geplant, geeft u deze daarna ruim water.

De beste periode om een taxus te planten

In principe kunt u vanaf medio september tot half mei een taxus planten. Maar wij adviseren altijd om de weersomstandigheden goed in de gaten te houden. Zo houdt een taxus niet van extreme (vries)kou en niet van hitte. U plant een taxus het liefst op een zachte, bewolkte dag.

Hoeveel taxussen heb ik nodig voor een haag?

Voor een mooie, volle haag rekent u ongeveer drie of vier planten per strekkende meter, afhankelijk van de grootte van de taxus. Wilt u een wat lossere haag? Dan heeft u minder planten per strekkende meter nog. Wilt u een dichte haag? Dan heeft u vanzelfsprekend meer planten nodig.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Heeft u vragen? Bent u op zoek naar persoonlijk advies of wilt u het planten van uw taxus of taxushaag graag aan onze professionals overlaten? Dat kan. Neem contact op met ons, wij staan u graag te woord.

 

Bezorgkosten €42,50 gartis verzendig vanaf €600,-
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole