Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Welke taxussoorten zijn er?

De taxus is er in veel verschillende soorten en vormen. Deze plant hoort bij de familie van de coniferen en wordt over het algemeen vaak als haagplant ingezet. In Nederland komen twee soorten taxus het meest voor: de Taxus Baccata en de Taxus Media Hicksii. Op deze pagina leest u meer over de eigenschappen en voorkomende vormen van deze soorten.

 

De Taxus Baccata

Van alle taxus soorten wordt de Taxus Baccata het meest gebruikt voor het aanleggen van hagen. Hierdoor is de plant in Nederland één van de meest populaire coniferen.

Dit zijn een aantal eigenschappen van deze taxus soort:

 • De plant groeit uit tot een volle, dichte plant en is daardoor uitermate geschikt voor een haag of erfafscheiding;
 • De plant is één van de sterkste taxus soorten die er te vinden is;
 • Kan een hoogte bereiken van maar liefst 10 meter;
 • Blijft het hele jaar door groen en is winterhard;
 • U kunt deze plant het beste één à twee keer in het jaar snoeien, bij voorkeur in juni en september;
 • Het is de enige taxus soort die u tot op het hout kunt terugsnoeien.

 

Waar moet u mee rekening houden bij de Taxus Baccata?

De Taxus Baccata is een erg gewilde conifeer. Hij is makkelijk in het onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Toch kunt u hem niet helemaal aan zijn lot overlaten. Dit zijn een paar dingen waar u rekening mee hoort te houden als u een taxushaag in uw tuin heeft staan.

 • Na het aanplanten heeft de taxus in de eerste jaren veel water nodig;
 • Toch mag de plant niet te vochtig staan, zoals in een vochtige kleiachtige bodem;
 • Deze taxus krijgt in de herfst rode bessen die voor mensen en de meeste diersoorten giftig zijn;
 • De takken van deze taxus zijn ook giftig. Ruim na het snoeien het afval op om ongelukken te voorkomen.

 

De Taxus Media Hicksii

De Taxus Media Hicksii, ook wel bekend als de Taxus Hicksii, is ook een populaire haagplant. Deze taxus doet het goed als solitaire plant, maar ook als haag.

Een aantal eigenschappen van de Taxus Hicksii zijn:

 • Deze taxus soort is uitermate geschikt om in allerlei vormen gesnoeid te worden; u ziet deze soort vaak terug als bol, blok of andere bijzondere vorm;
 • De Hicksii heeft een kenmerkende zuilvorm waardoor deze ook prima als solitaire plant kan worden geplaatst.
 • De Taxus Hicksii kan tot wel vier meter hoog worden.
 • Deze taxus soort is winterhard en blijft het hele jaar door mooi groen.

 

Waar moet u mee rekening houden bij de Taxus Hicksii?

Net zoals bij de grote broer Baccata zijn er ook bij de Hicksii een aantal zaken die het benoemen waard zijn:

 • Vrijwel alles aan de plant is giftig;
 • Als haagplant kan deze taxussoort het beste twee keer per jaar worden gesnoeid;
 • Als de taxus Hicksii solitair staat, hoeft hij niet gesnoeid te worden;
 • Een haag van deze planten kunt u beter niet hoger dan 180 cm later worden. Wanneer de haag hoger wordt, bestaat er het gevaar dat hij bovenaan uitwaait naar de zijkanten. Deze kans is vooral aanwezig wanneer er sneeuw op ligt.

Waarom kiezen voor een taxusbol of taxusblok?

Als u in een (sier)tuin bent en u ziet prachtige groene vormen, denkt u misschien in eerste instantie aan een buxus. Toch leent ook de taxus (zowel de Taxus Baccata als de Taxus Hicksii) zich uitstekend voor vormsnoei.

Met name een Taxus Baccata is in zeer rechte lijnen te snoeien. Dit komt omdat deze taxussoort tot op het hout kan worden teruggesnoeid (mits dat goed gebeurt, natuurlijk). Daarom raden wij aan, als u een taxus of taxushaag in een strakke lijn of kubus wilt snoeien, hierbij gebruik te maken van de Taxus Baccata.

De taxusbol is nog niet zo bekend als de buxusbol, maar groeit langzaam maar zeker meer in populariteit. Het verschil met een taxusblok is dat een taxusbol al direct in een bolvorm wordt gekweekt, omdat het lastig is om deze vorm zelf te perfectioneren.

Taxusblokken en taxusbollen zijn een goede manier om een tuin het hele jaar door een sierlijke uitstraling te geven. Bovendien zijn taxusblokken en taxusbollen dankzij hun vormen een ideale compagnon in een tuin waar al een taxushaag of andere conifeerachtige plant aanwezig is.

 

Waar kunt u een taxusblok en taxusbol het beste planten?

De vorm van een taxus maakt niet uit bij het planten; een Taxus Baccata, of het nu in een blok, een bol, een solitaire plant of een haag is, dezelfde principes blijven gelden.

De taxus staat het liefst in de zon of halfschaduw. De grond onder de plant moet los genoeg zijn om (regen)water door te laten, maar niet zodanig los dat er water blijft staan (dit verhoogt het risico op wortelrot).

Taxusbollen en taxusblokken kunt u, net als de “gewone” taxus, het beste in de periode van oktober tot medio mei planten. Vervolgens is het belangrijk om de taxus de eerste paar maanden regelmatig water te geven.

 

De beste Taxus Baccata en Taxus Hicksii vindt u bij taxusbestellen.nl

Op zoek naar een mooie taxus baccata of taxus media hicksii? Bestel dan een taxus bij Taxusbestellen.nl! Onze taxussen komen rechtstreeks van onze eigen kwekerij in Wekerom. Zo bent u verzekerd van hoge kwaliteit zonder dat u er te veel voor betaalt. Al onze planten voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de Nak tuinbouw.

Heeft u vragen of wilt u graag advies over de ideale taxussoort voor uw tuin? Neem dan contact op met ons, wij helpen u graag verder.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole