Bezorgkosten €42,50 per bestelling
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Tips om de taxus te verplaatsen

Bent u de tuin aan het renoveren? Heeft u plannen voor een prachtig tuinhuisje, maar staat de taxushaag in de weg? Wat de reden ook is, u vraagt zich af of u de taxus kunt verplaatsen. Dat kan!

Een taxus verplaatsen doet u niet zomaar. Lees hieronder de tips en zaken waar u rekening mee moet houden als u een taxus gaat verhuizen.

Wortels groeien verder dan het lijkt

Het is belangrijk te onthouden dat een wortelnetwerk van een haagplant erg groot kan worden. Als u een taxus te dicht bij de stam afsteekt, is de kans aanwezig dat er te veel wortels beschadigd raken en er geen goede kluit overblijft. Op onze kwekerij steken wij regelmatig de kluiten rond, zodat het wortelnetwerk niet te lang wordt. Ook verplanten wij de taxusbomen op onze kwekerij regelmatig; op die manier houden we de kluit compact. De ondergrondse wortelkluit en de bovengrondse takken horen in balans te zijn.

Een goede voorbereiding is het halve werk

De tip die we hierbij geven: denk vooruit. Een taxus heeft wat tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Daarom kunt u het beste een jaar van tevoren al beginnen met het uitsteken van de kluit. U hoeft de taxus nog niet daadwerkelijk uit de grond te halen en te verplaatsen, maar als u alvast begint met uitsteken, maakt (en houdt) u de kluit compact, waardoor deze beter te verplaatsen is. U probeert op deze manier zoveel mogelijk wortels intact te houden. Ook bovengronds kunt u alvast wat voorbereidend werk doen: u kunt uw taxus alvast wat terugsnoeien om de kluit en bovengrondse boom in evenwicht te houden.

Let op: staat uw taxus al drie jaar of langer in de grond? Wees dan extra voorzichtig. De haag is dan al relatief goed ‘gesetteld’ en het verplaatsen brengt dan meer risico met zich mee. Twijfelt u? Vraag ons dan om advies!

U kunt uw taxus vanaf midden oktober verplaatsen

Een pas verplaatste taxus heeft extra veel water nodig, omdat hij weer moet settelen op de nieuwe plek, en dat kost extra energie. Het is daarom belangrijk om niet in een te droge periode aan het werk te gaan – dus niet in het voorjaar. In het algemeen geldt dat u het beste in het najaar uw taxushaag kunt verplaatsen. Vanaf midden oktober is de beste periode. De weersomstandigheden mogen niet te extreem zijn, en zorg er ook voor dat de taxus niet in een plas water blijft staan: hij kan niet zo best tegen ‘natte voeten’ en is gevoelig voor wortelrot.

In het kort zijn dit de tips die wij geven met betrekking tot het verplaatsen van uw taxushaag:

  • Zorg voor een goede balans tussen de wortels en de takken;
  • Begin het liefst een jaar van tevoren al met uitsteken van de wortels;
  • Verplaats een taxus vanaf midden oktober, zorg dat het weer niet te droog is;
  • Geef een pas verplaatste taxus ruim water, maar zorg dat hij geen ‘natte voeten’ houdt

Heeft u vragen?

U kunt altijd kijken bij de veelgestelde vragen op onze website. Staat uw vraag hier niet bij? Als u twijfelt over uw situatie en advies wilt van één van onze experts, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen. Wij staan voor u klaar!

Bezorgkosten €42,50 per bestelling
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole