Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Tips om de taxus te verplaatsen

Bent u de tuin aan het renoveren? Heeft u plannen voor een prachtig tuinhuisje, maar staat de taxushaag in de weg? Wat de reden ook is, u vraagt zich af of u de taxus kunt verplaatsen. Dat kan!

Een taxus verplaatsen doet u niet zomaar. Lees hieronder de tips en zaken waar u rekening mee moet houden als u een taxus gaat verhuizen.

 

Wortels groeien verder dan het lijkt

Het is belangrijk te onthouden dat een wortelnetwerk van een haagplant erg groot kan worden. Als u een taxus te dicht bij de stam afsteekt, is de kans aanwezig dat er te veel wortels beschadigd raken en er geen goede kluit overblijft. Op onze kwekerij steken wij regelmatig de kluiten rond, zodat het wortelnetwerk niet te lang wordt. Ook verplanten wij de taxusbomen op onze kwekerij regelmatig; op die manier houden we de kluit compact. De ondergrondse wortelkluit en de bovengrondse takken horen in balans te zijn.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

De tip die we hierbij geven: denk vooruit. Een taxus heeft wat tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Daarom kunt u het beste een jaar van tevoren al beginnen met het uitsteken van de kluit. U hoeft de taxus nog niet daadwerkelijk uit de grond te halen en te verplaatsen, maar als u alvast begint met uitsteken, maakt (en houdt) u de kluit compact, waardoor deze beter te verplaatsen is. U probeert op deze manier zoveel mogelijk wortels intact te houden. Ook bovengronds kunt u alvast wat voorbereidend werk doen: u kunt uw taxus alvast wat terugsnoeien om de kluit en bovengrondse boom in evenwicht te houden.

Let op: staat uw taxus al drie jaar of langer in de grond? Wees dan extra voorzichtig. De haag is dan al relatief goed ‘gesetteld’ en het verplaatsen brengt dan meer risico met zich mee. Twijfelt u? Vraag ons dan om advies!

Het uitgraven van uw taxus

Het uitgraven van uw taxus is een iets subtieler werkje dan alleen schop erin en graven maar. Het is de bedoeling dat u breed genoeg rondom de stam uitgraaft en niet te dichtbij. U wilt zo min mogelijk van de wortels beschadigen. U kunt daarna met de schop wrikken en de taxus voorzichtig uit de grond tillen. Tip: meestal is het uitgraven van een taxus een klus voor twee mensen. Vraag dus een goede buur, vriend of familielid om te helpen!

Het nieuwe gat moet ongeveer twee keer zo groot zijn als de kluit van de taxus. Ook het planten van de nieuwe taxus kunt u het beste met z’n tweeën doen. De één houdt de taxus op zijn plaats in het gat, terwijl de ander de aarde rondom tegen de kluit van de taxus schept. Druk de grond niet té stevig aan. Stevig genoeg dat de taxus recht blijft staan, maar los genoeg dat er voldoende water bij de kluit kan komen.

 

U kunt uw taxus vanaf midden oktober verplaatsen

Een pas verplaatste taxus heeft extra veel water nodig, omdat hij weer moet settelen op de nieuwe plek, en dat kost extra energie. Het is daarom belangrijk om niet in een te droge periode aan het werk te gaan – dus niet in het voorjaar. In het algemeen geldt dat u het beste in het najaar uw taxushaag kunt verplaatsen. Vanaf midden oktober is de beste periode. De weersomstandigheden mogen niet te extreem zijn, en zorg er ook voor dat de taxus niet in een plas water blijft staan: hij kan niet zo best tegen ‘natte voeten’ en is gevoelig voor wortelrot.

In het kort zijn dit de tips die wij geven met betrekking tot het verplaatsen van uw taxushaag:

  • Zorg voor een goede balans tussen de wortels en de takken;
  • Begin het liefst een jaar van tevoren al met uitsteken van de wortels;
  • Verplaats een taxus vanaf midden oktober, zorg dat het weer niet te droog is;
  • Geef een pas verplaatste taxus ruim water, maar zorg dat hij geen ‘natte voeten’ houdt

 

Een taxus definitief verwijderen

Wilt u een taxus niet verplaatsen, maar helemaal verwijderen? Snoei dan de plant helemaal terug tot een stronk. Het beste kunt u de plant in delen verwijderen, dat is de makkelijkste manier. Daarna schept u de grond rondom de taxus weg. Veel taxusplanten hebben behoorlijk dikke wortelen, waardoor dit een lastig klusje kan zijn. Vervolgens verwijdert u de wortelen. Zodra ze bloot komen te liggen kunt u ze van de stam af snijden met een snoeizaag. Een snoeizaag heeft een smal blad en kan zodoende een stuk beter door de wortelen heen komen dan een gewone zaag. U zult merken dat u het snijden van de wortelen zult moeten afwisselen met het weg scheppen van grond. Het is echter wel belangrijk dat u alle wortelen van de plant verwijdert.

Zodra u alle wortelen heeft verwijderd, blijft de stronk over. Het beste kunt u samen met iemand anders de stronk uit de grond halen. De ene persoon probeert vanaf de onderkant van de stronk, met een schop de plant uit de grond te halen, terwijl de ander van bovenaf de stronk uit de grond trekt. Het afval kunt u kwijt bij het dichtstbijzijnde milieupark.

 

Heeft u vragen?

U kunt altijd kijken bij de veelgestelde vragen op onze website. Staat uw vraag hier niet bij? Als u twijfelt over uw situatie en advies wilt van één van onze experts, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen. Wij staan voor u klaar!

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole