Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Lage taxushaag

  • Geplaatst op

Veel mensen denken aan een hoge en dichte haag wanneer ze aan een taxushaag denken. Een taxushaag kan echter ook laag zijn. Met een taxushaag van bescheiden formaat kunt u moeiteloos een prachtige omranding creëren, bijvoorbeeld voor uw voortuin. Een taxushaag is een zeer geliefde haagplant vanwege zijn langzame groei, wintergroene bladeren en eenvoudig onderhoud. Door de mooie, diepe wintergroene kleur is het een fraaie achtergrond voor de rest van uw tuin.

Welke taxusplant blijft laag?

De taxus Baccata en taxus Hicksii zijn ideale haagplanten voor een smalle, lage haag. Theoretisch gezien kunt u elke haagplant smal en klein houden, maar de specifieke eigenschappen van de haagplanten maken dat de ene plant beter geschikt is dan de ander. De taxus Baccata groeit langzaam, wat hem tot de nummer 1 lage taxushaag maakt. Ons kleinste formaat van deze plant is 40 centimeter hoog. De plant groeit 10 tot 30 centimeter per jaar en u mag de haag twee keer per jaar snoeien. U snoeit de plant eenvoudig in een bepaalde vorm. De Hicksii groeit eveneens niet al te snel en kan naast een solitaire standplaats ook heel goed als haag groeien.

Waarom een lage taxushaag?

Een groot voordeel van de taxus Baccata en Hicksii is dat u ze ook na verloop van tijd kleiner kunt maken. U mag de plant terugsnoeien; dit levert geen problemen op. Het snoeien mag zelfs tot op het kale hout, de plant loopt daarna gewoon weer uit. Hierdoor houdt u de taxushaag altijd laag; u hoeft de plant niet te vervangen door een kleiner formaat. Er zijn zelfs taxushagen die meer dan 100 jaar oud zijn. Andere voordelen zijn dat het een groenblijvende haag is waar weinig onderhoud voor nodig is. Naast het snoeien, geeft u de plant zo nu en dan water en bemest u de winterharde plant. Hierdoor blijft de winterharde haag het hele jaar door mooi.

Hoe plant u een taxus?

De lage taxushaag plant u het beste tussen september en april. De grond mag niet bevroren zijn en het is ook niet handig om de haag te planten als het extreem koud of warm weer is. Belangrijk is dat u altijd genoeg aanplantgrond heeft. Dit verbetert de bodemkwaliteit. Na het planten heeft de taxushaag veel water nodig, dus is het slim om een druppelslang aan te leggen over de kluit van de plant. Lees meer over het planten van een taxushaag op onze blog.

Een taxushaag met weinig onderhoud

De taxus is geen veeleisende plant. Zo maakt het niet veel uit waar u de taxus plant en in wat voor grond u dit doet. Omdat de haag zo langzaam groeit, kan het uitgroeien tot een oude haag. Als u een aantal regels in acht neemt, heeft u jarenlang plezier van uw lage taxushaag.

Wanneer een lage haag snoeien?

Om de taxus laag te houden en een mooie strakke vorm te behouden, is het raadzaam om de plant twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer snoeit u de haag in de periode mei tot en met juli. De tweede snoeibeurt doet u in augustus of september. Doe dit niet op een dag dat het vriest of op een warme, zonnige zomerdag. De plant kan zo het beste van de snoeibeurt herstellen. Om de plant gezond te houden, snoeit u de plant in kegelvorm. Dit betekent dat u de bovenkant van de taxus iets smaller snoeit dan de onderkant. Het zonlicht komt hierdoor bij alle takken.

Hoeveel water heeft een taxushaag nodig?

Na het planten van de taxus is het belangrijk om in de eerste periode tweemaal per week water te geven. In drogere tijden is dagelijkse bewatering ideaal, bij voorkeur in de vroege ochtend. Deze zorg is niet alleen nodig voor recent geplante lage taxushagen, maar ook voor hagen die al een aantal jaren meegaan. Zorg er echter voor dat er geen waterplas rondom de taxus ontstaat, aangezien dit wortelrot kan veroorzaken. Diepgewortelde planten kunnen doorgaans goed omgaan met droogte, met uitzondering van taxussen op zandgrond. Deze moeten meer water krijgen, vooral rond de wortelzone.

Twijfelt u of u genoeg water geeft? Kijk dan of de grond zo’n 20 centimeter onder het oppervlak droog of vochtig is. Is het droog? Dan geeft u water. Geef het water niet bij vorst of felle zon, dan verdampt of bevriest het water. Kijk op onze blog voor meer informatie over het onderhoud van de taxus.

Lage taxushaag kopen en bestellen

Het online aanschaffen van een lage taxushaag via taxusbestellen.nl brengt meerdere voordelen met zich mee:

  • Voordelige prijs: door rechtstreeks bij onze kwekerij te kopen, profiteert u van aantrekkelijke prijzen die gunstiger zijn dan wat u in een regulier tuincentrum betaalt. Er is namelijk geen tussenpartij als het tuincentrum nodig, waardoor u voordeliger uit bent.
  • Hoogwaardige kwaliteit: Onze taxushagen worden jaarlijks grondig gekeurd door NAK Tuinbouw, waardoor we verzekeren dat de aangeboden planten voldoen aan de hoogste normen.
  • Gemakkelijk online bestellen: het bestelproces is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. U kunt de gewenste taxushaag online bestellen en ervoor kiezen om deze thuis te laten bezorgen of op afspraak zelf op te halen in Wekerom (Ede).

Door deze voordelen te bundelen, bieden we een snelle en goedkope manier om hoogwaardige taxushagen aan te schaffen. U profiteert van directe aankoop, gecontroleerde kwaliteit en flexibele leveringsmogelijkheden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole