Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Een taxus in de winter planten, kan dat?

  • Geplaatst op
Een taxus in de winter planten, kan dat?

Een taxus planten in de winter? We horen het u bijna denken: pas als het lente is, planten we nieuwe planten in de tuin. Dan, en niet eerder. De lente is hét symbool voor nieuw leven, dan staan de eerste wilde bloemen weer in bloei, beginnen de vogels eieren te leggen. Enfin, u ziet het plaatje. Wij krijgen echter met enige regelmaat de vraag of een taxus ook geplant kan worden in de winter.

DE BESTE PERIODE OM EEN TAXUS TE PLANTEN

Als u informatie zoekt over de beste periode om een taxus te planten, is het antwoord vrij snel te vinden: tussen september en april. Dit zeggen wij niet voor niets: er zitten juist voordelen aan het planten van een taxus of taxushaag in de koudere maanden. De enige voorwaarde is dat de grond niet bevroren is (bij extreme weersomstandigheden is het planten van een taxus in geen geval een goed idee, dus ook niet in het midden van de zomer tijdens een hittegolf). Een taxus planten in de winter kan dus prima.

 

DE TAXUS IN RUST: DE WINTERSLAAP

De nieuwe taxusplanten staan in de winter in ruststand. Tijdens de ruststand ‘slapen’ de planten in uw tuin als het ware. De stofwisseling en groei gaat op een laag pitje en terwijl de bovengrondse loof ook in ruststand staat, zijn de wortels en de kern van de vaste plant nog steeds in leven.

Als u uw nieuwe taxus plant terwijl deze in ruststand staat, is dat de beste manier voor de haag om te wennen aan de nieuwe grond.

Een ander groot voordeel: in ruststand kunnen de kluiten van de plant alvast doorwortelen (ondergronds gaat het leven immers gewoon door). Op die manier zijn ze beter voorbereid op het voorjaar: met grotere wortels kan de taxus gemakkelijker vocht opnemen en zo ook beter aanslaan.

 

Tip: Gebruik bij het planten altijd voldoende aanplantgrond. Zo wordt de kwaliteit van de bodem verbeterd. Leg een druppelslang aan over de kluiten om deze direct te kunnen bewateren. De eerste periode na het planten heeft een taxus namelijk extra veel water nodig om goed te kunnen groeien.

 

IK WIL LIEVER EEN TAXUS HAAG PLANTEN IN DE ZOMER, KAN DAT?

Het korte antwoord: ja, dat kan. Maar vanwege de redenen die we hierboven hebben genoemd, heeft de periode van september tot en met april de voorkeur. Om toch in de zomer een taxus te kunnen planten hebben we speciaal een ruim assortiment taxushagen in een pot gekweekt.

Waarom zit de ‘zomertaxus’ in een pot? In de ruststand (winterslaap) kan een taxus goed doorwortelen, met alle voordelen van dien. Een taxus in een pot wordt, doordat we die meerdere keren hebben overgezet in een grotere pot, aangemoedigd om door te wortelen. Op die manier kan deze direct doorgroeien als u hem plant buiten het reguliere plantseizoen van de taxus.

 

VRAGEN OVER DE TAXUS? WIJ STAAN VOOR U KLAAR

De taxussen die u bestelt via taxusbestellen.nl komen rechtstreeks van onze eigen kwekerij en verkopen we zonder tussenkomst van een andere partij aan u. Op die manier kunnen we u de beste prijs bieden. Daarnaast staan wij ook garant voor een uitstekende kwaliteit.

Heeft u vragen of advies nodig? Wij staan u graag te woord. Via onze contactpagina neemt u eenvoudig contact met ons op.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole