Bezorgkosten €42,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Wat u moet weten over het snoeien van een taxus

Wanneer moet u een taxus snoeien?

De taxus is een plant dat weinig onderhoudt vergt. Toch is het een goed idee om zowel de taxus Baccata als de taxus Hicksii af en toe te snoeien.  Wanneer, waarom en hoe u het beste een taxus kunt snoeien, leest u in dit artikel.

Waarom moet u een taxus snoeien?


De taxus is een perfecte soort om als haag te gebruiken in bijvoorbeeld uw tuin. De plant is winterhard, waardoor u het hele jaar door kunt genieten van uw groene afscheiding. Om volop van uw haag te kunnen genieten, is het een erg goed idee om de taxus af en toe te snoeien. Door dit te doen, remt u de bestaande groei, waardoor de plant nieuwe uitlopers aanmaakt. Hierdoor komen er meer vertakkingen in de plant, met als resultaat een vollere en meer dichtgegroeide plant. Dat is natuurlijk perfect wanneer u de taxus als een haag wilt gebruiken. Maar ook als u een taxus solitair plaatst, is het een goed idee om de plant af en toe te snoeien. Dan blijft het namelijk een mooie, volle plant.

Wanneer moet u een taxus snoeien?


Wanneer u een taxus het beste kan snoeien, is mede afhankelijk van het weer. Het dient namelijk niet te vriezen. Daarnaast dient de zon ook niet fel te schijnen, hierdoor kunnen namelijk de net gesnoeide takjes verbranden. Het meest ideaal is om de taxus op een bewolkte dag te snoeien. Dit kunt u het beste 2 keer in het jaar doen. De eerste snoeibeurt kunt u het beste in mei tot half juni doen en de tweede snoeibeurt in augustus of september.

De Taxus Baccata is een langzame groeier. Mocht het u beter uitkomen, dan kunt u deze taxussoort ook alleen in het voorjaar snoeien.

Hoe kunt u een taxus het beste snoeien?


Zowel de taxus Baccata als de taxus Hicksii kunt u he beste in een lichte kegelvorm snoeien. Dit doet u door de plant aan de onderkant breder te laten dan boven. Door een taxus in een kegelvorm te snoeien, kan er op de hele plant voldoende zonlicht komen. Dit zorgt ervoor dat de plant aan alle kanten gelijkmatig groeit. Het beste kunt u na het snoeien de plant bemesten met een goede meststof.

Hoe moet u een pas geplante taxus snoeien?


Over het algemeen dienen net geplante planten een poos lang met rust gelaten te worden. Het enige wat u bij een pas geplante taxus dient te doen, is ervoor zorgen dat deze niet droog staat. Wilt u uw net geplante taxus toch snoeien? Dan kunt u het beste alleen de zijkanten van de plant snoeien. U laat de taxus dan dus alleen in de lengte doorgroeien. Op die manier kan de plant de door u gewenste hoogte halen. Heeft de taxus eenmaal die hoogte bereikt? Dan kunt u bij de volgende snoeibeurt een stuk van de bovenkant snoeien.

Ook bij een pas geplante taxus geldt dat u deze na het snoeien het beste even kunt bemesten met een goede meststof.

 

Bezorgkosten €42,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole