Bezorgkosten €42,50 per bestelling
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Hoe kunt u het beste een taxushaag planten?

Bent u op zoek naar een groene afscheiding in uw tuin? Dan is het een erg goed idee om een taxushaag te planten. Taxusplanten behouden namelijk het hele jaar door hun mooie, groene kleur. Daarnaast kunnen deze planten niet alleen duidelijk aangeven wat de erfgrens is, maar zorgen ze er ook voor dat mensen niet zo goed in uw tuin kunnen kijken. En dat is natuurlijk fijn wanneer u wat privacy wilt hebben als u in uw tuin bent. Wilt u graag weten hoe u het beste een taxushaag kunt planten? Lees dan snel verder, want wij leggen het in dit artikel uit.

Wanneer kunt u het beste een taxushaag planten?


Taxussen die net zijn geplant, zijn nog niet zo sterk als taxussen die al een tijdje in de grond staan en daardoor in de grond geworteld zijn. Daarom kunt u het beste een taxushaag tussen eind september en medio mei planten. En dan het liefst in een niet al te warme periode. Dan heeft de haag namelijk voldoende tijd om te acclimatiseren voordat de warmte en/of zelfs droogte aan komt. Kou is geen enkel probleem. Vorst in de grond maakt het uiteraard wel lastig om te planten. 

Hoe kunt u het beste een taxushaag planten?


Nu u weet wanneer u het beste een taxushaag kunt planten, zullen wij u vertellen hoe u dit het beste kunt doen. Volg onderstaande stappen en het moet helemaal goedkomen.

Stap 1: Kies een mooie plek uit voor de haag


Taxussen zijn ideale haagplanten, doordat het vrij ‘makkelijke' planten zijn. Dat betekent dat ze op bijna elke plek in de tuin kunnen staan en weinig onderhoud vergen. Toch kunt u een taxushaag het beste plaatsen op een plek waar niet zo gauw veel water in de grond zal staan. Wanneer een taxus te lang in te veel water staat, kan dit namelijk wortelrot veroorzaken.

Stap 2: Maak de grond onkruidvrij


Om ervoor te zorgen dat alle voeding en water naar de pas geplante taxussen zal gaan en niet naar onkruid, is het belangrijk om de grond waarin de taxussen komen te staan onkruidvrij te maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat de grond tot zo’n 50 centimeter rond de haag onkruidvrij wordt gemaakt.

Stap 3: Graaf een gleuf


Wanneer u een goede plek heeft gekozen voor uw haag en de grond rondom de haag onkruidvrij heeft gemaakt, is het tijd om een gleuf te graven. Graag de gleuf niet te diep. Wanneer de bovenkant van de kluit van de taxus gelijk is aan de diepte van de gleuf, weet u dat de gleuf de juiste diepte heeft. Zorg er daarnaast voor dat de gleuf minimaal 50 centimeter breed is. Hoe lang de gleuf moet zijn, hangt af van het aantal taxussen dat u gaat planten. Per strekkende meter heeft u ongeveer 3 planten nodig.

Stap 4: Maak de grond los en vochtig


Nu de geul is gegraven, is het noodzaak dat u de grond in de geul goed losmaakt. Het is ook een goed idee om wat mest door de losse grond heen te mengen, zodat uw taxushaag zeker weten voldoende voeding kan opnemen. Wanneer u dit heeft gedaan, dient u de grond licht vochtig te maken.

Stap 5: Plant de haag


Dan kunt u nu eindelijk de taxussen 1 voor 1 planten. Het beste kunt u dit met 1 persoon doen. De ene persoon zet de plant in de geul terwijl de andere persoon de aarde rondom de geul weer terug schept en stevig aanduwt.

Stap 6: Geef de haag voldoende water!


Geef de taxushaag direct na het planten een emmer water per plant. Hierdoor weet u zeker dat de haag voldoende vocht kan opnemen. Bovendien is het belangrijk dat u de taxussen de eerste 3 maanden na het planten regelmatig water blijft geven en het onkruid ook goed blijft verwijderen.

Heeft u nog vragen?


En zo kunt u dus uw eigen, mooie taxushaag planten. Heeft u nog vragen over het planten van een taxushaag of wilt u dit toch liever aan een expert overlaten? Neem dan gerust contact met ons op, want wij helpen u graag!

Bezorgkosten €42,50 per bestelling
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole