Bezorgkosten €42,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Hoe kan ik mijn taxus boom het beste verzorgen?

Het is algemeen bekend dat de taxus boom (of taxushaag) vrij weinig onderhoud nodig heeft als hij eenmaal staat. Dat betekent echter niet dat u helemaal niets hoeft te doen. Hieronder leest u onder meer hoeveel water een taxus nodig heeft, hoe vaak (en hoe ver) u hem kunt snoeien en wat verder nog handig is om te weten over deze makkelijke, groenblijvende, wintervaste haag.

 

Hoeveel water geef ik mijn taxus?

Over het algemeen houdt een haag helemaal niet zo van water en mag de bodem niet te nat zijn. De taxus is gevoelig voor wortelrot als de grond te vochtig is. Dit geldt alleen niet voor de eerste periode na het planten. Dan heeft de taxus juist veel water nodig. Geef in de eerste maanden zeker twee keer per week een flinke emmer water per meter haag (zo’n vijftien liter), afhankelijk van de tijd van het jaar. Is het een heel regenachtige periode, dan kan de taxus grotendeels zelf aan zijn waterbehoefte voldoen. Is het een droge periode, dan heeft hij wel echt water nodig.

 

Het snoeien van uw taxus boom

Een taxus hoeft eigenlijk maar één of twee keer per jaar te gebeuren. De meest ideale periode hiervoor is tussen mei en half juli, en tussen augustus en september. Vermijd de hete zomermaanden, omdat de taxus boom dan kan verbranden. Hierdoor zal hij niet goed kunnen groeien.

 

Een aantal tips om te onthouden tijdens het snoeien:

  • Snoei uw taxus in een kegelvorm (bovenaan smaller dan onderaan) zodat hij overal genoeg zonlicht krijgt.
  • Hoewel een volwassen taxus fors teruggesnoeid kan worden, geldt dit niet voor een jonge taxus boom.
  • Hoe vaker u een taxus snoeit, hoe voller de boom zal worden.
  • Het maakt niet uit of u elektrisch of handgereedschap gebruikt om uw taxus te snoeien, het gaat erom dat het snijblad scherp is. Als u werkt met bot gereedschap, beschadigt u de takken waardoor ze kunnen afsterven.
  • Nadat u uw taxus boom heeft gesnoeid, kunt u het beste meteen bemesten en water geven.

 

Moet ik mijn taxus bemesten?

Een taxus boom kan wel wat extra aandacht en liefde gebruiken na het snoeien. Hij zal sneller herstellen door de mineralen en voedingsstoffen die aanwezig zijn in de mest. U kunt het beste een meststof gebruiken die speciaal geschikt is voor de taxus. Twee keer per jaar bemesten is meer dan voldoende. U kunt de grond waarin de taxus boom staat één keer per jaar verrijken met wat extra kalk: een taxus houdt niet van een te zure grond. Met voldoende kalk in de grond voorkomt u dat de taxus bruin wordt en houdt u hem mooi en gezond.

 

Bent u een hobbysnoeier?

Vindt u het leuk om uw taxus in een mooie vorm te snoeien? Dat kan! Bij vormsnoei denken de meeste mensen aan de buxus, maar een taxus kan ook in allerlei vormen gesnoeid worden. Let wel: een taxus groeit langzamer, dus eventuele foutjes zullen wat langer opvallen. Als u voorzichtig bent met uw taxus boom, is het een zeer geschikte plant om in een mooie vorm te snoeien en heeft u er jarenlang plezier van.

Bezorgkosten €42,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole