Bezorgkosten €42,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Hoe kunt u het beste een taxus uitgraven

Wilt u graag uw taxus verplaatsen of uit uw tuin verwijderen? Dan zult u uiteraard de taxus moeten uitgraven. Wanneer u de taxus na het uitgraven op een andere plek in de tuin wilt planten, dient u anders te werk te gaan dan wanneer u een taxus definitief wilt verwijderen. Daarom leggen wij in dit artikel per situatie uit hoe u het beste te werk kunt gaan.

Een taxus uitgraven en ergens anders planten

Wanneer u een taxus wilt uitgraven en ergens anders wilt planten, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de plant zo min mogelijk lijdt onder de verhuizing. Daarom is het belangrijk dat u een goede periode kiest voor het uitgraven en verplaatsen van de plant. U kunt een taxus het beste in het najaar (vanaf oktober) verplaatsen, omdat dan de grond doorgaans natter is dan in het voorjaar. Wanneer u de taxus uitgraaft en verplaatst terwijl de grond droog is, kan uw taxus uitdrogen.

Daarnaast kunt u het beste als volgt te werk gaan.

Snoei de taxus terug


Het beste kunt u voor het uitgraven van de taxus de plant terugsnoeien. Hierdoor komt de bovenkant en onderkant van de plant meer in balans met elkaar.

Bespaar zoveel mogelijk wortelen


Het is belangrijk dat uw taxus zoveel mogelijk wortelen blijft behouden.  Het beste kunt u een jaar voordat u de taxus gaat uitgraven, de wortelen uit te steken. Dit kunt u het beste zover mogelijk van de stam af doen. Door de wortelen uit te steken, blijft de kluit zo compact mogelijk, waardoor het eenvoudiger wordt om tijdens het uitgraven zoveel mogelijk wortelen te behouden.

De taxus uitgraven


Vervolgens kunt u de taxus uitgraven, door met een schop alle grond om de taxus heen weg te halen. Vervolgens kunt u met de schop de taxus uit de grond wrikken, terwijl een andere persoon de taxus van bovenaf voorzichtig uit de grond probeert te tillen.

De taxus verplaatsen


Wanneer u de taxusplant uit de grond heeft gehaald, kunt u de plant verplaatsen. Het gat waar de taxus in komt te staan, moet 2 keer zo groot zijn als de kluit van de taxus. Het beste kunt u de taxus samen met iemand anders verplaatsen. De ene persoon plaatst de taxus in het gat, terwijl de ander grond tegen de kluit van de taxus schept. Druk de grond niet te stevig aan, zodat water goed bij de wortelen kan komen.

Geef regelmatig water


Wanneer u de taxus heeft verplaatst, kan dit een behoorlijke impact hebben op de plant. Daarom is het belangrijk om direct na het verplaatsen de plant 5 tot 10 liter water te geven. Ook in de dagen erna dient u de plant extra water te geven. Zorg er echter wel voor dat de wortelen van de plant niet in een plas water komen te staan, dit kan namelijk wortelrot veroorzaken.

 

Een taxus verwijderenSnoei de plant tot een stronk
Het beste kunt u de plant in delen verwijderen. Snoei daarom eerst de plant zo kort mogelijk, zodat er een korte stronk overblijft. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om de taxus uit te graven.

Schep de grond weg


Wanneer u de taxus zo klein mogelijk heeft gesnoeid, schept u met een schop zoveel mogelijk grond rondom de taxus weg. Doordat veel taxusplanten dikke wortelen hebben, kan dit een lastige klus zijn.

Verwijder de wortelen


Wanneer de wortelen bloot komen te liggen, kunt u ze van de stam af snijden en zodoende van de plant verwijderen. Dit kunt u het beste doen met een snoeizaag. De smalle bladen van de snoeizaag kunnen namelijk een stuk beter door de wortelen van een taxus heen komen dan de bladen van een andere zaag.

Het verwijderen van de wortelen kan een hele klus zijn. U zult merken dat u het snijden van de wortelen zult moeten afwisselen met het weg scheppen van grond. Het is echter wel belangrijk dat u alle wortelen van de plant verwijderd.

Verwijder de stronk


Zodra u alle wortelen heeft verwijderd, blijft er alleen nog maar de stronk over. Het beste kunt u samen met iemand anders de stronk uit de grond halen. De ene persoon probeert vanaf de onderkant van de stronk, met een schop de plant uit de grond te halen, terwijl de ander van bovenaf de stronk uit de grond trekt.

Bezorgkosten €42,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole