Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Kan ik een taxus stekken?

De taxus is al jarenlang een van de meest populaire haagplanten in ons land. Maar hoe verzorgt u een taxus? En kunt u een taxus stekken?

Taxus baccata

De taxus baccata is een van de meest geliefde coniferen door zijn lange levensduur en mooie wintergroene kleur. De plant bereikt gemiddeld hoogtes van vijf tot tien meter. Kenmerkend voor de baccata is de brede en volle groei. Dat maakt de plant ideaal voor gebruik in een haag.

Verzorgen van een taxus

Een taxus baccata verzorgen is niet lastig. Het enige waar u op moet letten is of de taxus genoeg water krijgt. Zelf water geven is bij droge periodes nodig of de eerste maanden na het planten van de taxus. Te veel water is nadelig voor de taxus, hierdoor kan de boom verzwakken en kan er wortelrot ontstaan. Dit gebeurt met namen tijdens natte periodes als de afwatering niet goed is. U kunt de taxus ook tweemaal per jaar bemesten met organische meststof.

Snoeien van een taxus

Daarnaast moet u de taxus regelmatig snoeien. Door de langzame groei van de taxus is een of twee keer per jaar voldoende. Snoeien kan het beste in de periode van mei-juni of in augustus-september. Zorg hierbij altijd voor scherp en schoon gereedschap, snoei niet in de volle zon maar ook niet wanneer het vriest. Hoe verder u terugsnoeit, hoe langer het duurt voordat de taxus weer dichtgegroeid is.

Kan ik een taxus stekken?

Wie groene vingers heeft, heeft vast wel eens een plant vermeerderd door te stekken. In principe kan dat ook bij de taxus. U kunt enkele halfrijpe stekken (tussen de tien en vijftien centimeter lang) knippen en deze in een plantenbak plaatsen. Zolang de grond hierin goed vochtig blijft, groeien er vanzelf wortels.

Nadelen taxus stekken

Wie nu direct aan de slag wil met het stekken van de taxus, er is wel een kanttekening. Het stekken van een taxus lijkt namelijk redelijk eenvoudig, het levert zelden een prachtige volle taxusplant op. Dat komt doordat de periode om te stekken maar kort is (tussen oktober-november). Ook groeien stekken goed in een plantenbak, maar verzwakken zij meestal weer wanneer ze in de grond geplaatst worden. Daarnaast kan het jaren duren voor de taxus genoeg gegroeid is (een taxus baccata groeit zo’n 10-20 cm per jaar). Als u dus van plan bent zelf een taxushaag te maken met stekjes, dan moet u meerdere jaren geduld hebben.  

Taxus bestellen?

Op zoek naar een goed alternatief voor het zelf stekken van een taxus? Kijk dan eens tussen het aanbod van Taxusbestellen.nl. We beschikken over verschillende soorten taxussen waaronder de geliefde taxus baccata. Doordat al onze taxussen uit eigen kwekerij komen, bent u niet alleen verzekerd van topkwaliteit maar ook van goede prijzen. Indien gewenst komen we de taxus ook nog eens bij u planten.

Meer weten over de taxus of vrijblijvend informatie opvragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
Afhalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole