Bezorgkosten €42,50 per bestelling
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Welke ziektes en plagen komen bij taxussen voor?

Taxussen zijn mooie en geliefde haagplanten. Wanneer u een taxus op Taxus-bestellen.nl bestelt, bent u er altijd zeker van dat u een gezonde plant krijgt. Toch kunnen ook taxussen helaas last krijgen van ziektes en plagen. In dit artikel bespreken de meest voorkomende ziektes en plagen bij taxussen. We vertellen ook hoe u uw taxus weer gezond kunt krijgen.

De ziektes en plagen op een rij


Hieronder zetten we de meest voorkomende ziektes en plagen bij taxussen op een rij. We vertellen ook hoe u de plaag of ziekt het beste kunt bestrijden.

De taxuskever


De meest voorkomende plaag bij de taxus is de taxuskever, ook wel de gegroefde lapsnuitkever genaamd. De kever kan vooral de bladeren van een taxusplant beschadigen. De larven van de kever eten de wortelen van de plant op. Hierdoor kan de taxus niet meer voldoende water en voeding opnemen waarna de plant uiteindelijk zal sterven.

Hoe kunt u de taxuskever en zijn larven bestrijden?


Wanneer u merkt dat uw plant last heeft van deze plaag, is het noodzaak om de plaag zo snel mogelijk te bestrijden. Dit kunt u het beste op een natuurlijke manier doen. Zo kunt u de kever en zijn larven het beste bestrijden met aaltjes. De infecteren de kever en zijn larven en eten zelfs de larven op. De aaltjes zijn zelf niet schadelijk voor uw taxusplant.

Dopluis


Ook dopluis is een veel voorkomende plaag bij taxussen. Dopluis zuigt de sap uit uw taxus waardoor de plant verzwakt en er een groeiremming ontstaat. Dopluis laat een plakkerige afscheiding achter op de plant, wat ook wel honingdauw wordt genoemd. Hoewel dopluis op dat moment al een tijdje aanwezig is op de plant, worden ze vaak pas door de plakkerige afscheiding op de plant herkent. Helaas is het kwaad dan al geschied en is er al een hele kolonie op de plant aanwezig. Door de honingdauw kunnen de bladeren zwart verkleuren en zelfs van de plant af vallen.

Hoe kunt u dopluis bestrijden?


Dopluis is door zijn schild helaas moeilijker te bestrijden dan een andere bladluis. Toch is het zeker niet onmogelijk. Er zijn genoeg chemische middelen op de markt te vinden om deze plaag te bestrijden. Wilt u liever geen chemische producten gebruiken? Dan kunt u zelf een bestrijdingsmiddel maken door groene zeep te mengen met spiritus. Dep een wattenstaafje in het goedje en dip hiermee op de aangetaste delen van de plant. Dit zult u moeten herhalen totdat het ongedierte is verdwenen.

Wortelrot

Wanneer de wortelen van de taxus te lang in water staan, kan er wortelrot ontstaan. Wortelrot is te herkennen aan bruine verkleuringen, slechte groei en het afsterven van takken. Wanneer u niets aan wortelrot doet, zal uw plant uiteindelijk sterven.

Hoe kunt u wortelrot bestrijden?
Wortelrot kan door verschillende schimmels worden veroorzaakt. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, vooral bij wortelrot. Heeft u een taxus dat al last heeft van wortelrot? Dan kunt u de planten het beste vervangen door gezonde varianten. Zorg er ook voor dat het water rondom de nieuwe planten goed kan weglopen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op!
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of vermoedt u dat uw taxusplant last heeft van een plaag of ziekte en wilt u graag advies? In beide gevallen mag u gerust contact met ons opnemen, want wij helpen u graag verder!

Bezorgkosten €42,50 per bestelling
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole