Bezorgkosten €42,50 per bestelling
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

Is de taxus baccata giftig?

De Taxus Baccata is dé ideale haagplant. Niet gek dus dat u deze plant veel terugziet in tuinen en parken. Maar is een taxus baccata eigenlijk giftig?

taxus baccata giftig

Taxus baccata

De Taxus baccata is een wintergroene coniferensoort. Doordat de plant redelijk traag groeit (de taxus heeft een groeisnelheid van 15 à 20 centimeter per jaar) is het een ideale haagplantensoort. Het snoeien van de taxus is zo goed bij te houden en de plant kan vrij ver terug gesnoeid worden. Ook snoeien in bijzondere vormen is eenvoudig bij de taxus baccata.

Is de taxus baccata giftig?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de taxus baccata is inderdaad giftig. Dat komt doordat de plant de giftige stof taxine bevat. Taxine heeft eerst een prikkelende en daarna een verlammende werking op het hart en de ademhaling van mens en dier.

Welke delen van de taxus baccata zijn giftig?

In principe is elk deel van de taxus baccata giftig (dus ook de naalden) behalve het vruchtvlees van de rode schijnbessen. Deze besjes komen alleen voor op vrouwelijke exemplaren. Hoewel het vruchtvlees niet giftig is, geldt het omgekeerde voor de pit in de besjes. Wie dus de besjes zou eten zonder op de pit te kauwen, loopt geen gevaar. Maar in dit geval geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen.

Voor wie is de taxus baccata giftig?

De taxus baccata is giftig voor zowel mens en dier. Kleine kinderen kunnen ziek worden van taxine en ook voor dieren is het gevaarlijk. Grazende dieren zoals vee en paarden kunnen zelfs overlijden na het eten van taxus naalden of bessen. Alleen vogels kunnen de pit van de besjes verteren, zij lopen dus geen gevaar.

Wat merk ik van een taxine vergiftiging?

Taxine zal bij mensen tot klachten als braken en buikkrampen leiden. Een zware vergiftiging kan leiden tot hartritmestoornissen of dodelijke afloop, maar komt bij volwassenen amper voor. Voor kinderen kan taxine wel gevaarlijker zijn, aangezien zij een kleiner lichaamsgewicht hebben. Bij ernstigere vergiftiging is dan ook behandeling in het ziekenhuis nodig. Ook dieren kunnen symptomen als braken vertonen na vergiftiging en bij sommige diersoorten (zoals paarden) kan een taxine-vergiftiging zich uiten in plotseling overlijden.

Is de taxus baccata dan wel veilig?

Hoewel de taxus baccata dus giftige delen bevat, kunt u deze plant toch veilig gebruiken in uw tuin. De plant zal van nature een bepaalde geur afgeven, die in ieder geval dieren zal afschrikken. Na het snoeien verliezen de bladeren deze geur wel, dus zorg er altijd voor dat u uw snoeiafval meteen opruimt. Nog beter is ervoor zorgen dat vee niet in de buurt van uw taxus kan komen. Taxus Baccata en Taxus Hillii bevatten geen besjes. Dit is een fijnere keuze wanneer u kleine kinderen heeft. 

Taxus baccata bestellen bij Taxusbestellen.nl

Indien u de taxus baccata op een veilige plek plant, hoeft u zich geen zorgen te maken over de giftigheid van de plant. Wilt u een taxus baccata bestellen? Dat kan bij Taxusbestellen.nl! Al onze planten komen rechtstreeks van de kwekerij. Zo kunt u genieten van hoge kwaliteit planten voor een voordelige prijs. Meer weten over het veilig planten van een Taxus baccata? Neem gerust eens contact met ons op – we vertellen u er graag meer over.

Bezorgkosten €42,50 per bestelling
3 maanden garantie
Ahalen kwekerij graag op afspraak
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole